Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πως θα ανάψουμε σωστά ένα τζάκι



Τώρα που έρχεται ο χειμώνας, ένα αναμμένο τζάκι μας κρατάει συντροφιά, δημιουργεί μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και κρατάει το σπίτι μας ζεστό. 


Ο Δαυλός σας δίνει μερικές συμβουλές/οδηγίες για το πώς μπορείτε να ανάβετε αποδοτικά ένα τζάκι.
Αρχικά πρέπει να προμηθευτούμε τα κατάλληλα καυσόξυλα για το τζάκι μας. Προτιμητέα είναι τα καυσόξυλα από ελιά και δρυ τα οποία έχουν μεγάλη θερμαντική απόδοση και διάρκεια.
Έπειτα επιλέγουμε για προσάναμμα ψηλά κλαδιά ελιάς που μας δίνουν δυνατή φωτιά και στην συνέχεια προσθέτουμε ξύλο οξιάς για να διατηρήσουμε έντονη την φλόγα. Εφόσον έχουμε μια δυνατή φωτιά τότε μπορούμε να βάλουμε πιο μεγάλα και σκληρά καυσόξυλα του τύπου δρυς και ελιά.
Για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την φωτιά του τζακιού μας καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για το τζάκι μας.
Πρέπει να καθαρίζομε το τζάκι τακτικά από τυχόν στάχτες έτσι ώστε να δίνουμε μια "ανάσα" στην φωτιά την οποία θα ανάψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθαρός αέρας βοηθάει την φωτιά μας διώχνοντας τον καπνό προς τα πάνω και το οξυγόνο βοηθάει στην σωστή και αποδοτική καύση του ξύλου. Επίσης  πρέπει να τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε τέτοια στάση η οποία ευνοεί την αργή και ομοιόμορφη καύση των ξύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου