Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Καυσόξυλα και τζάκι. Όλα τα μυστικά που πρέπει να ξέρετε!

Τα περισσότερα σπίτια στις μέρες μας διαθέτουν τζάκι κι έτσι οι οικογένειες απολαμβάνουν τη ζεστασιά και τη συντροφιά του.
Γνωρίζουμε όμως ότι το είδος του ξύλου που θα διαλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και στην αποδοτικότητα του; Δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για το άναμμα του τζακιού μας. Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση» που θέλουμε να κρατήσει για μεγάλη διάρκεια! Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από το ποσοστό υγρασίας τους. Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας καυσόξυλα, είναι η δρυς, η ελιά, η οξιά και η ελάτη ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά. Η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι, το πολύ μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Σίγουρα, τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουμε στην αγορά τα πιο ξερά ξύλα. Καλής ποιότητας καυσόξυλα παράγονται κι από άλλα είδη, π.χ. αείφυλλα πλατύφυλλα (αριά, πουρνάρι, κουμαριά, φιλύκι) και οπωροφόρα δέντρα (μηλιά, κερασιά, αμυγδαλιά).
Η δρυς είναι δημοφιλέστερο ξύλο, διότι δίνει όμορφη,ωραία φλόγα και έχει μεγάλη διάρκεια καύσης. Εξίσου δημοφιλή είναι η ελιά και η οξιά. Ο συνδυασμός αυτών είναι ιδανικός για να επιτευχθεί ομοιόμορφη καύση με μεγάλη διάρκεια και με δυνατή φωτιά. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε πως θα αποθηκεύσουμε και πως θα στοιβάξουμε τα καυσόξυλα. Καλό είναι το μέρος που θα τοποθετήσουμε τα ξύλα να είναι στεγασμένο και να υπάρχει καλή ροή αέρα έτσι ώστε να διατηρούνται τα ξύλα ξερά,με χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου